|
Regresná psychoterapia Aby sme žili v prítomnosti
|
| Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
| Autor |
Správa |
Daniel

Založený: 30.05.2005 Príspevky: 1104
|
Zaslal: St Jún 29, 2005 8:36 Predmet: Terapia divadlom |
|
|
Kdesi som svojho casu cital malu poznamku o tom, ze v starom Grecku liecili ludi tak, ze ich nechavali "hrat divadlo" ... ak mate o tom niekto viac informacii, rad by som si ich precital ...a mozno nielen ja ...  |
|
| Návrat hore |
|
 |
gorimir
Založený: 25.05.2005 Príspevky: 92 Bydlisko: Graz
|
Zaslal: St Jún 29, 2005 21:31 Predmet: |
|
|
Hm.... Čo sa týka divadla, tam je to v dvoch smeroch: Pythagorejská estetika, ktorá zasahovala aj do antickej drámy, počítala s tzv. kathársis - očistením. Ale išlo vlastne o "literárnu" terapiu - prostredníctvom vygradovania deja a identifikácie s postavami sa dosahovalo riešenie konfliktu. A je sranda, že intuíciu na pomenovanie problémov mali Gréci dosť dobrú. Mimochodom, "texty" sú náplňou štúdia literatúry na gympli - Sofoklova Antigona a niekde aj Kráľ Oidipus.
To, o čom píšeš, je ale niečo iné a o tom som ešte nepočul, ale pozriem do múdrej knihy a vytiahnem nejaké informácie.... |
|
| Návrat hore |
|
 |
exlibris

Založený: 30.05.2005 Príspevky: 41 Bydlisko: Zvolen
|
Zaslal: Po Aug 01, 2005 6:55 Predmet: |
|
|
| Gori, nemyslí Daniel náhodou tvz. "konštelácie"? Nezažila som ich, ale známi spomínajú Rodinné konštelácie, z popisu mi to pripadalo ako psychoterapia pomocou akéhosi divadla, kde skupina ľudí hrala kompletnú rodinu niektorého z účastníkov. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Patrik Site Admin

Založený: 09.04.2005 Príspevky: 1711 Bydlisko: Martin
|
Zaslal: Ut Aug 02, 2005 8:09 Predmet: |
|
|
Daniel skôr myslel asi ďalekú minulosť a terapie v Starom Grécku a inde. Rodinné konštaláce môžu vychádzať práve aj z týchto terapií. Dúfam, že Gorimir niečo nájde, keď bude mať viac času. Jeho schopnosti už poznáme.  |
|
| Návrat hore |
|
 |
Daniel

Založený: 30.05.2005 Príspevky: 1104
|
Zaslal: Ut Aug 02, 2005 8:51 Predmet: |
|
|
| ... zaujimaju ma povodne zdroje, stara podoba takychto technik, ale velmi rad si precitam o ich porovnavani s modernymi konstelaciami alebo gestalt terapiou ... |
|
| Návrat hore |
|
 |
Patrik Site Admin

|
Zaslal: Ne Aug 07, 2005 20:08 Predmet: |
|
|
| Daniel Napísal: | | ... ale velmi rad si precitam o ich porovnavani s modernymi konstelaciami alebo gestalt terapiou ... |
Už sa na tom pracuje.. Aj ja si o tom prečítam rád. Poprosil som o vyjadrenie zasvetených.  |
|
| Návrat hore |
|
 |
Patrik Site Admin

|
Zaslal: St Dec 28, 2005 17:11 Predmet: Re: Terapia divadlom |
|
|
| Daniel Napísal: | Kdesi som svojho casu cital malu poznamku o tom, ze v starom Grecku liecili ludi tak, ze ich nechavali "hrat divadlo" ... ak mate o tom niekto viac informacii, rad by som si ich precital ...a mozno nielen ja ...  |
Dostal som mailom otázku, že ak v Grécku liečili hraním divadla, či aj toto : http://pocitace.sme.sk/clanok.asp?rub=pocit_spravy&cl=2525013 hranie je terapiou.
Možno, áno. Možno si časť ľudskej rasy ( inak dosť veľká ) našla svojho "internetového terapeuta". Ale ak sa toto divadlo stane životom - realitou, prestáva plniť rolu pomoci, podobne ak by niekto miesto ŽITIA chodil len na regres.
Ktovie či sa NÁM niekedy nestalo niečo podobné, že sme z hry urobili "realitu" a teraz si napríklad točíme podobné kolo na internete v "hre" Second Life.  |
|
| Návrat hore |
|
 |
filozofka
Založený: 05.07.2009 Príspevky: 91
|
Zaslal: Ut Feb 09, 2010 21:27 Predmet: |
|
|
Jedna z metod je hrat hru - s vymenou uloh. Povedzme, ze s niekym mas vztahove problemy. Zahrate si hru s otocenim uloh - Ty hras jeho, a on Teba. Na zaciatok navodite nejaku konkretnu situaciu, ktora predchadza problemu - napriklad prichod domov. Kazdy v hre znazornuje toho druheho - a tym nepriamo vyjadruje, ako ho vnima.
Neuveritelne je, ze to funguje aj v pripade, ze sa zapoji neznamy clovek - trebars do ulohy Teba. Zaziva rovnake pocity, rovnake postoje, ako Ty.
A ked Ty hras ulohu cloveka, s ktorym mas problemy - zazijes jeho postoje, a to Ti umozni pochopit jeho reakcie.
Neviem, ci si prave toto mal na mysli. Ale je to genialne. |
|
| Návrat hore |
|
 |
avalon
Založený: 07.02.2010 Príspevky: 13 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: St Feb 10, 2010 10:46 Predmet: |
|
|
| Hladala som temu prave o Rodinných konšteláciach a prave dnes som v tejto našla zmienku . Parkrat som sa zučastnila tychto "hier" aj ako riešiaca problem ale aj ako zastupca niektoreho člena rodiny klienta. No priznam sa, som z toho dosť sklamaná. Ako divadlo to bolo velmi zaujimave, hlavne prežívanie jednotlivých osob, ktorí naozaj preciťovali osobnosť, povahu jednotlivých postav v rozostavení. Ale vyvodiť z toho zaver prave terapueta podla mojho pozorovania nebol správny a nebol dotiahnutý do konca.A preto sa podla mna problem vlastne ani nevyriešil, len naozaj šlo o hru, predstavenie. A myslim, že na tom su založené konštelácie, na predstavení a nie na riešení. Preto sa tak vyjadrujem k tomu, lebo mne osobne 4 x nepomohli vyriešiť ptroblem a aj niektorych, ked som sa pytala, či sa uz niečo pohlo, tak nikto nepotvrdil. Ale radi tam chodili a chodili a dufali, že este niečo a stale este niečo je nutne pochopiť a mnohí sa stali na tom závislí. Tymto som sa chcela iba podeliť so skusenosťami s touto terapiou. |
|
| Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete odosielať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
Stránky regresnej psychoterapie
 Stránky regresnej psychoterapie